سالیان سال است که سرعت سایت از فاکتورهای مهم برای رتبهبندی نتایج محسوب میشود اما طبق آخرین آپدیتی که گوگل انجام داده، این پارامتر بسیار بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفت به طوری که اگر از میزان سرعت سایت غافل شویم یک امتیاز بزرگ را به رقیب واگذار کردهایم! از این رو اگر وب مستر هستید و یا صاحب یک سایت میباشید حتما تا آخر با ما همراه باشید تا بتوانید گوی سبقت را از رقیبهای خود بربایید.
برای پی بردن به میزان اهمیت سرعت یک وب سایت خوب است که ابتدا پیش از شروع صحبتهای تخصصی در این زمینه نگاهی به آماری که سایتهای معتبر درباره این مبحث مهم ارائه کردند داشته باشیم.
۱. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید هر ۱ ثانیه دیرتر بالا آمدن سایت مساوی است با ۷٪ کاهش نرخ تبدیل کاربر به مشتری، ۱۶٪ کم شدن رضایت کاربران و ۱۱٪ افت بازید آنها از یک سایت!
۲. نزدیک به ۵۰٪ از کاربران ترجیح میدهند به سراغ سایتهایی با سرعت لود بین ۱تا۳ ثانیه بروند.
۳. بارگذاری ۵ ثانیهای سایت سبب میشود تا نسبت به سایتی که در زمان کمتری لود میشود ۲۲٪ نرخ تبدیل کمتر، ۵۰٪ خروج بیشتر کاربر و ۲۲٪ بازدید کمتر را شاهد باشید.
۴. اگر سرعت لود شدن سایت بالای ۵ ثانیه باشد بیش از نیمی از کاربران برای همیشه با آن سایت خداحافظی میکنند.
۵. ۷۵٪ از کاربران وقتی افت سرعت را مشاهده میکنند به سراغ رقبا میروند.
۶. این احتمال وجود دارد که سرعت پایین در یک سایت فروشگاهی تا ۸٪ فروش خود را از دست بدهد.
همانطور که آمار بالا نشان میدهد هر یک ثانیه تاخیر در بارگذاری صفحات سایت، به طور میانگین ۱۲٪ ما را به شکست نزدیکتر میکند و این عدد بسیار قابل توجه است.
از طرف دیگر میتوان گفت دلیل اهمیت داشتن این موضوع آن است که با وارد شدن کرونا به زندگیها و کسب و کارها، بسیاری از مردم بیش از پیش به فضای مجازی روی آوردند و اکثر کسب و کارها جهت جلوگیری از ورشکستگی خود به این صحنه ورود کردند. از این رو هر کسب و کاری در دنیای اینترنت رقبای بسیاری دارد که اگر نتواند نیازها و توقعات کاربران خود را برآورده کند کمک بزرگی به رشد رقیب خود کرده است!
بهینهترین حالت ممکن برای لود سایت ۱ ثانیه است اما این عدد اگر بین 1 الی 3 ثانیه باشد مورد قبول است و مشکلی ندارد. البته اگر سرعت لود بین ۳ تا ۷ ثانیه باشد باز هم خیلی خارج از بازه استاندارد نیست چونکه برخی ازکاربران منتظر لود سایت میمانند، اما ترافیک ورودی و بازدید کمتری را شاهد هستیم.
با توجه به سرعت اینترنت در ایران، به طور معمول سرعت لود شدن سایتهای ایرانی ۳ تا ۷ ثانیه است. یک وب مستر باید مرتبا این فاکتور را چک کند و اگر دچار افت سرعت شد از طریق راههای مختلفی که وجود دارد این مشکل را برطرف کند البته اگر وب مستر نیستید و یا هیچ پیش زمینهای در این باره ندارید علاوه بر مطالعه این مقاله میتوانید این کار را به شرکتهای معتبری که در این زمینه تخصص دارند بسپارید.
در سال ۲۰۱۶ فقط برای کمتر از یک ساعت یک مشکلی فنی در گوگل پیش آمد. این مشکل باعث شد سرعت لود گوگل ۵ ثانیه بیشتر شود و به دنبال آن تا چند روز آتی ۱۵ درصد از ترافیک خود را از دست دهد!
سایت آمازن نیز وقتی تست A\B در سایت خود زد تا ۲ هفته یک تاخیر ۱ ثانیهای داشت که سبب شد درآمد آمازون به شدت افت پیدا کند.
موزیلا توانست با یک افزایش سرعت در ۲ ثانیه تعداد دانلودهای این مرورگر را نزدیک به ۱۵.۵٪ افزایش دهد.
در ادامه مطلب سعی کردیم تا مهمترین قدمهایی که باید برای بهینهسازی سرعت سایت خود بردارید را شرح دهیم. فراموش نکنید اگر قصد شما گرفتن امتیاز بالای Google Page Speed Insights و سرعت بارگزرای سریع سایت هست و تخصص کافی در بهینهسازی ندارید، با ما تماس بگیرید و پروژه افزایش سرعت سایت خود را ثبت کنید.
1. انتخاب هاست و دامنه
2. فعالسازی Browser Caching
3. Expires Headers
4. Gzip Compression
5. حذف پلاگینهای اضافی
6. فشرده سازی JS و CSS
7. بهینه کردن تصویر
8. بهینه کردن قالب
9. CDN
10. Database
11. تعداد ریدایرکتها
12. حذف گراواتار
13. استفاده از سرویس ویدئویی
14. تنظیم کردن نظرات
15. ورژن PHP
اولین گام در بحث سرعت، انتخاب هاست و دامنه مناسب است. گاهی تنها قیمت یک هاست را ملاک قرار دادن باعث ضربه شدید به سرعت لود میشود. در واقع انتخاب درست سرور و هاست بسیار حائز اهمیت است.
در زمینه انتخاب صحیح هاست یک نکتهای که وجود دارد این است که در هاستهای اشتراکی با افزایش میزان بازدید از سایت به دلیل راه اندازی چند سایت بر روی یک سرور دردسرهای خاصی را ایجاد میکند و از این رو استفاده از آن توصیه نمیگردد.
اگرچه که شاید به نظر بسیاری از صاحبان سایتها استفاده از سرور اختصاصی هزینه زیادی داشته باشد اما اگر به تاثیر آن بر سرعت توجه داشته باشید قطعا استفاده از این سرورها را در اولویت هزینههای پروژه قرار میدهید.
یک عامل موثر بر بهبود سرعت، فعال کردن کش مرورگر است. کش به پروسه ذخیره کردن اطلاعاتی مثل عکس، فایلهای JS، CSS و HTML و… در مرورگر کاربر گفته میشود. این فایلها تنها اولین بار لود و ذخیره میشوند و در مراجعات بعدی کاربر، دیگر آنها به طور کامل بارگذاری نمیگردند که این امر سبب میشود کاربران سرعت بسیار بیشتری را تجربه کنند.
نکتهای که در این مورد وجود دارد این است که تمام سایتها این دسترسی را به مرورگرها نمیدهند و در صورتی که این دسترسی بسته باشد باید با تغییر در کدنویسی یا استفاده از پلاگینهای مرتبط با این مورد نسبت به رفع آن اقدام کرد.
البته در وردپرس این قابلیت را از راه دیگری مثل نصب پلاگینهای W3 Total Cache و یا WP Super Cache برای کاربرانی که اولین بار است به یک سایت سر میزند نیز میتوان فعال کرد.
این قابلیت باعث میشود مرورگرها هر بار صفحه را بارگذاری نکنند و نسخه کش شده آن را نمایش دهند.
اگر بخواهیم درباره مکانیزم این کار توضیح دهیم بدین صورت است که مرورگر برای اینکه یک صفحه را نمایش دهد و بارگزاری کند ابتدا درخواست را به سرور میفرستد. با لود شدن یک سایت برای اولین بار، اطلاعاتی از آن در کش مرورگر ذخیره میشود. در اینجا Expires Headers باعث میشود تا همان نسخهای که در حافظه موجود است نمایش داده شود و هر بار برای بالا آمدن سایت این درخواستها و بارگذاریها انجام نگیرند.
جهت فعالسازی این قابلیت باید کد مخصوص به آن را در htaccess سرور قرار دهید تا تعیین کنید که مرورگر تا چه مدت زمانی اطلاعات کش را در حافظه موقت نگه دارد. برای این کار باید مراحل زیر را انجام دهید:
• وارد شدن به Control panel
• رفتن به فولدر اصلی هاست از مدیریت فایل
• باز کردن فایل htaccess با یک ویرایشگر متن
• قرار دادن کد زیر در این فایل
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
# Images
ExpiresByType image/jpeg “access plus 1 year”
ExpiresByType image/gif “access plus 1 year”
ExpiresByType image/png “access plus 1 year”
ExpiresByType image/webp “access plus 1 year”
ExpiresByType image/svg+xml “access plus 1 year”
ExpiresByType image/x-icon “access plus 1 year”
# Video
ExpiresByType video/mp4 “access plus 1 year”
ExpiresByType video/mpeg “access plus 1 year”
# CSS, JavaScript
ExpiresByType text/css “access plus 1 month”
ExpiresByType text/javascript “access plus 1 month”
ExpiresByType application/javascript “access plus 1 month”
# Others
ExpiresByType application/pdf “access plus 1 month”
ExpiresByType application/x-shockwave-flash “access plus 1 month”
</IfModule>
نکته: در کدهای بالا میتوان به راحتی فرمت و زمان را تغییر داد.
باید این نکته منفی از Expires Headers را نیز ذکر کنیم که این قابلیت سبب میشود تا کاربر آپدیت ضروری را دریافت نکند و علاوه بر این، اگر قالب یک سایت تغییر کند این احتمال وجود دارد که در آن مدت زمانی که شما برای کش تنظیم کردید کاربر همه تغییرات اعمال شده در سایت را نتواند ببیند. از این رو توصیه میگردد این امکان را برای بخشهایی از سایت که احتمال تغییر دادن آن بسیار کم است فعال کنید.
Gzip Compression بعضی از فایلهای هاست و سایت (فایل اصلی کدنویسی قالب) را فشرده سازی میکند که این کار به کاهش حجم سایت کمک میکند. Gzip Compressionکدهای بلا استفاده و فضای خالی کدها را از بین میبرد. به دلیل کاهش 70 درصدی حجم صفحه، میتواند تاثیر مثبتی روی سرعت سایت بگذارد.
این امکان باید در سرور سایت فعال گردد که با کمک پلاگین WordPress Gzip Compression انجام میگیرد.
برخی از پلاگینها یا افزونهها به شدت بر روی سرعت تاثیر میگذارند. از این رو از نصب هر پلاگینی بر روی سایت باید اجتناب کرد. علاوه بر این تعداد زیاد پلاگینها نیز خود یک عامل برای کاهش سرعت هستند.
اگر دوست دارید بدانید کدام یک از پلاگینهایی که نصب کردید باعث افت سرعت سایت شما شده، کافی است تا ابتدا هر افزونه را غیر فعال کنید و سپس تست بگیرید. این کار را برای همه پلاگینها انجام دهید تا نهایتا اگر یکی از دلایل افت سرعت شما از این موارد است آن را پیدا کنید.
این امکان باید در سرور سایت فعال گردد که با کمک پلاگین WordPress Gzip Compression انجام میگیرد.
در اینجا فشرده سازی JS و CSS یعنی Minify کردن که منظور از آن ادغام چند فایل در یک فایل است که باعث میشود سایت سبکتر و در نتیجه پر سرعتتر شود.
همانطور که میدانید تصاویر حجم بسیار زیادی را به خود اختصاص میدهند. از این رو باعث کند شدن لود سایت میشوند که این امر چندان خوشایند نیست.
یک راهکار برای رفع این مشکل آن است که به جای آپلود عکس برای بک گراند از کدهای CSS استفاده کنیم.
الف: استفاده از فتوشاپ
ب- استفاده از سایت Compressor.io
ج- استفاده از سایت Image Optimizer
د- استفاده از پلاگینهای مرتبط
ه- پلاگینهای LazyLoad
مکانیزم کار کردن این نوع پلاگینهای LazyLoad بدین صورت است که کاربر فقط تصویری را میبیند که در آن محدوده قرار میگیرد و تصاویری که پایینتر هستند و با اسکرول کردن باید به آنها برسیم لود نمیشوند. همین لود نشدن کامل صفحه کمک میکند تا سرعت کاهش نیابد.
قالب هر سایت نقش به سزایی در کاهش یا افزایش سرعت دارد. از این رو قالبهای قدیمی باید آپدیت شوند و قالبهایی که این قابلیت را ندارند باید با یک قالب بهتر و مناسبتر جایگزین شوند.
CDN یا شبکه توزیع محتوا شامل چند سرور است که به یکدیگر نزدیک میباشند و سرورهای آن در همه جای این کره خاکی قرار دارند. وقتی یک کاربر وارد یک سایت میشود اطلاعاتی از سرور اصلی آن سایت میگیرد و این CDNها سبب میشوند تا سرعت انتقال اطلاعات بسیار بیشتر شود.
اگر بخواهیم خیلی ساده روال این کار را توضیح دهیم میتوانیم این گونه بگوییم که هر سرور به تعدادی سرور دیگر وصل شده است و در واقع مثل یک زنجیر همه سرورها به نوعی به همدیگر متصل هستند. یک سایت روی یک سرور قابل اجرا است و اطلاعات از سرور مادر به همه این سرورها منتقل میگردد.
• افزایش سرعت بارگذاری سایت
• تبادل سریعتر اطلاعات
• امنیت بیشتر
همانطور که میدانید اطلاعات بسیاری در دیتابیس ذخیره میشود از این رو باید مرتبا آن را بهینه کنیم تا سرعت سایت دچار افت نگردد. البته حتما باید به این نکته نیز توجه کرد که به دلیل احتمال از بین رفتن برخی از فایلها و یا دان شدن سایت حتما پیش از انجام پاکسازی یا بهینه کردن دیتابیس یک فول بکاپ از هاست بگیرید.
• WP-DBManager
• WP Optimize
• WP-Sweep
ریدایرکت یک کار کاملا مرسوم و طبیعی است که هر وبمستری بارها و بارها برای هر سایتی انجام میدهد. تنها مطلبی که در اینجا مطرح است تعداد این ریدایرکتها میباشد که اگر بیش از اندازه باشد باعث افت سرعت میگردد زیرا هر ریدایرکت یک درخواست اضافی HTTP به سرور است که این درخواستها باعث کاهش سرعت میگردند.
علی رغم بنداگشتی بودن گراواتارها وقتی که تعداد آنها بسیار زیاد شود به دلیل بالا بردن حجم سایت باعث کند شدن سرعت میشود . از این رو توصیه میگردد تا آنها را غیر فعال کنید.
وقتی فایلهای ویدئویی آپلود میشوند به دلیل حجمی که دارند بر روی سرعت تاثیر بسیاری میگذارند پس پیشنهاد میشود تا از سرویسهای آنلاینی مثل یوتیوب یا آپارات استفاده گردد.
دریافت نظرات زیاد در سایت بسیار عالی است اما یک نکته منفی وجود دارد و آن این است که بارگذاری تمام این نظرات باعث کاهش سرعت میگردد که البته جای نگرانی نیست. برای رفع این مشکل میتوان به قسمت تنظیمات پنل سایت رفت، سپس در بخش گفتکو تیک مربوط به صفحهبندی دیدگاه را روشن کرد.
عمدتا وردپرس به زبان برنامهنویسی PHP نوشته شده است که یک زبان سمت سرور میباشد. یک شرکت میزبانی خوب از جدیدترین نسخه PHP در سرورهای خود استفاده میکند اما این کار را همه شرکتها انجام نمیدهند.
آپدیت بودن این زبان برنامه نویسی بسیار در سرعت موثر است به عنوان مثال سرعت ورژن 7 PHP دو برابر بیشتر از ورژنهای قبلی است. بنابراین اگر با بررسیهایی که انجام دادید متوجه شدید نیاز به آپدیت وجود دارد برای ارتقا آن باید از شرکت هاستینگ درخواست این کار را داشته باشید. اگر این کار را برای شما انجام ندادند بهتر است با آنها خداحافظی کنید و کار انتقال آن را با یک شرکت دیگر انجام دهید.
عمدتا وردپرس به زبان برنامهنویسی PHP نوشته شده است که یک زبان سمت سرور میباشد. یک شرکت میزبانی خوب از جدیدترین نسخه PHP در سرورهای خود استفاده میکند اما این کار را همه شرکتها انجام نمیدهند.
آپدیت بودن این زبان برنامه نویسی بسیار در سرعت موثر است به عنوان مثال سرعت ورژن 7 PHP دو برابر بیشتر از ورژنهای قبلی است. بنابراین اگر با بررسیهایی که انجام دادید متوجه شدید نیاز به آپدیت وجود دارد برای ارتقا آن باید از شرکت هاستینگ درخواست این کار را داشته باشید. اگر این کار را برای شما انجام ندادند بهتر است با آنها خداحافظی کنید و کار انتقال آن را با یک شرکت دیگر انجام دهید.
برای ثبت پروژه سئو خود در راشوب کافیست تا با ما تماس بگیرید و یا فرم زیر را پر کنید تا ما پس از بررسی وبسایت شما باهاتون تماس بگیریم.
راشوب، مشاور برندینگ و بازاریابی رسیدن شما به اهدافتان در حوزه اینترنت را تضمین می کند.
کلیه حقوق مادی و معنوی سایت نزد راش وب محفوظ است.